appelboom halfstam (Malus domestica Reinette Grise du Canada)

appelboom-halfstam-(Malus-domestica-Reinette-Grise-du-Canada)
Photo courtesy of: Henk Lic. Sc.
Vlinder lokkend: ja
Bijen lokkend: ja
Hommel lokkend: ja
Standplaats zon
Nederlandse naam, volksnamen en synoniemen: appelboom
Plantenfamilie: Rosaceae - rozenfamilie
Herkomst van de natuurlijke vorm: Centraal-Azië
Beschikbaarheid: Deze online planten catalogus toont ons assortiment, niet onze voorraad! Vraag naar de beschikbaarheid in onze plantenwinkel
Gebruik: middelgrote boom
Stamvorm bij fruitbomen: halfstam
In welke maanden mag je snoeien: januari, februari, maart, april, juni, juli, augustus, december
Beste oogsttijd: september, oktober
Geurend: ja
Bloeimaand: april, mei
Hoogte: 4,5 - 5 meter
Standplaats: zon
Vochtigheid: normaal
Vlinderlokkend: ja
Bijenlokkend: ja
Hommellokkend: ja
Winterhard: goed winterhard
Prijzen: Onze plantenkwekerij staat nooit stil! Naar behoefte worden onze planten regelmatig bijbemest, bijgeknipt, verjongd en/of verpot. Hier hebben onze tuinplanten hun intussen alom bekend hoge kwaliteit aan te danken. Door deze diverse handelingen kunnen de prijzen op elke moment wijzigen met als belangrijkste prijs criteria de leeftijd en potmaat van de plant. Om deze reden zijn de prijzen van onze planten UITSLUITEND ter plaatse in onze kwekerij te raadplegen. Bedankt voor uw begrip.

Vlinderlokkend: ja, vlinders roepen beelden op van zonneschijn, warmte en kleur en zijn dé indicatoren van een gezonde biodiversiteit.

Bijenlokkend: ja, bijen zijn echte top bestuivers! Op zoek naar voedsel zorgen bijen nietsvermoedend tijdens het bestuiven voor een mooiere oogst in nabijgelegen fruit- en moestuinen.

Hommellokkend: ja, diverse bloemen zijn absoluut afhankelijk van hommels om bestoven te worden. Hommels schudden de stuifmeelkorrels uit de meeldraden door het trillen van hun borstspieren. 'Buzz pollination' genoemd, vrij vertaald 'zoembestuiving'.

De Malus Domestica Reine des Reinettes is een uit Frankrijk stammende oude appelboom. Ze is zeer winterhard en vanaf april trekken haar geurende witroze bloemen insecten aan, vooral bijen. De geeloranje vruchten met vleugjes rood zijn stevig, geurig, en hebben een zoetige, pittige smaak. De vruchten kunnen worden geoogst van begin september tot oktober, en kunnen goed bewaard worden tot in maart. Ze zijn rauw te eten maar zijn ook uitermate geschikt voor het bereiden van taarten en desserts. Een zonnige standplaats vindt hij het leukst maar ook halfschaduw schuwt deze boom niet. Groeit in ideale omstandigheden zo'n 30 à 40cm per jaar en bereikt een hoogte tot 3 à 4 meter met een fruitopbrengst rond de 20kg. Is minimaal zelfbestuivend en daarom zal men voor een goeie opbrengst beroep moeten doen op bestuivers zoals bv. Granny Smith, Golden Delicious, James Grieve of Jonathan.

Wist je dat..  appels ook peren kunnen bestuiven en andersom? Om elkaar te bestuiven moeten ze wel gelijktijdig in bloei staan. Niet alle fruitsoorten zijn goede bestuivers. Sommige soorten bestuiven enkel zichzelf. Ook bepaalde sierbomen zijn zéér goede bestuivers. Daarom worden door professionele fruittelers sierappels, sierkersen en sierperen tussen de fruitbomen gezet. De appelbloesem zijn aantrekkelijk voor honingbijen, hommels en solitaire bijen. Ze zorgen nietsvermoedend voor 60% van de bestuiving. 

Lekker smullen van uw eigen fruitbomen? Op zoek naar een appelboom halfstam ? Voor meer informatie over een fruitboom zoals de Malus domestica Reinette Grise du Canada bent u steeds welkom in boomkwekerij en serres te Zwevegem. De beschikbaarheid van fruitbomen zoals de appelboom halfstam in onze kwekerij is afhankelijk van verschillende factoren zoals de weersomstandigheden en het slagen van de enten op de onderstammen. Fruitbomen worden vooral geplant in de winter maar gezien onze bomen in pot zijn gekweekt kan je ze gans het jaar planten. Informeer u ter plaatse over de bestuivingsvoorwaarden van de Malus domestica Reinette Grise du Canada .

Onze boomkwekerij is gelegen in het Zuiden van West-Vlaanderen, op ongeveer 20 km over de provinciegrens Oost-Vlaanderen bij Kruishoutem via de E17 afrit nr. 3 Kortrijk-Oost - Zwevegem.