fbpx
  • heesterachtigen-struiken-kopen.jpg

camelia (Camellia japonica wit)

camelia (Camellia-japonica-wit)
Photo courtesy of: Henk Lic. Sc.
Vlinder lokkend: ja
Bijen lokkend: ja
Hommel lokkend: ja
Standplaats schaduw, half schaduw
Standplaats schaduw, half schaduw
Groenblijvend: ja
Nederlandse naam, volksnamen en synoniemen: Japanse roos, camelia
Info wintersluiting: In de maanden December, Januari en Februari zijn wij in wintersluiting. Planten bestellen tijdens onze wintersluiting blijft wel mogelijk. Deze dienen dan op afspraak afgehaald te worden. Grotere bestellingen kunnen de winter worden thuis geleverd. Ergens begin Maart 2024 gaat onze serre terug open voor het publiek.
Op zoek naar een andere soort of variëteit?: Tijdens onze openingsuren kan elke particulier komen kijken, uitkiezen en DIRECT mee nemen. Vind je niet wat je zoekt? Kan je een bepaalde plantensoort of variëteit nergens vinden? Wij zoeken met u mee! We werken samen met de belangrijkste groothandels en boomkwekerijen in België. Breng hiervoor uw verlanglijstje mee. Ter plekke kun je direct planten bekijken en uitkiezen uit het aanbod van onze partners.
Prijs: Een grote hoeveelheid nodig? Profiteer dan van onze volumekorting! Meer info ter plekke in onze winkel.
Beschikbaarheid: Deze online planten catalogus toont ons assortiment, niet onze voorraad! Vraag naar de beschikbaarheid in onze plantenwinkel
Gebruik: onderhoudsarme tuin, borderplant, kuipplant, opvallende bloem, tropische tuin, exotische tuin
Bloemkleur: wit
Geurend: ja
Bloeimaand: februari, maart, april
Doorbloeier: ja, dit is een echte doorbloeier. Deze plant kan maandenlang bloeien zonder ophouden!
Hoogte: 100-120 cm, 120-140 cm
Standplaats: schaduw, half schaduw
Kustplant: Ja, verdraagt extreme omstandigheden zoals zoute felle zeewind, schurende zanddeeltjes, droogte, zout en kleigrond
Vochtigheid: normaal
Vlinderlokkend: ja
Bijenlokkend: ja
Hommellokkend: ja
Snoeien: Weinig snoeien
Groenblijvend: ja
Winterhard: goed winterhard
Plantdichtheid per m² in volle grond: 3

Vlinderlokkend: ja, vlinders roepen beelden op van zonneschijn, warmte en kleur en zijn dé indicatoren van een gezonde biodiversiteit.

Bijenlokkend: ja, bijen zijn echte top bestuivers! Op zoek naar voedsel zorgen bijen nietsvermoedend tijdens het bestuiven voor een mooiere oogst in nabijgelegen fruit- en moestuinen.

Hommellokkend: ja, diverse bloemen zijn absoluut afhankelijk van hommels om bestoven te worden. Hommels schudden de stuifmeelkorrels uit de meeldraden door het trillen van hun borstspieren. 'Buzz pollination' genoemd, vrij vertaald 'zoembestuiving'.

Camellia japonica wit is een uitstekende heester om je tuin gedurende de wintermaanden, januari tot eind april, kleur te bezorgen. mooi groen glimmende bladeren en zoals de naam laat vermoeden gevulde witte bloemen. Camellia japonica wit is goed winterhard maar bij zeer strenge vorst kan enige bescherming nuttig zijn. Halfschaduw is de ideale standplaats voor deze winterbloeier. Omdat de knoppen liever koel blijven is het geen goed idee om de Camellia japonica wit bv. tegen een zuidermuur aan te planten. De Camellia japonica wit is met zo'n 15 à 20 cm een langzame groeier. De struik bereikt een maximale hoogte van anderhalve meter. 

Camelia's bestaan in wel 80 soorten en zijn ideale winterbloeiers. Wanneer de meeste bloemsoorten vroeg op het jaar bezig zijn met in hun bladeren te ontwikkelen schittert de Camelia al met haar prachtige roosachtige bloemen gaande van wit over rood tot paars. Wanneer de Camelia japonica wit als kuipplant bijgehouden wordt is het aangeraden om deze bij strenge vorst ergens op een beschutte plaats te beschermen. Camelia's zijn langzame groeiers.

Ook heesters zijn belangrijk voor de biodiversiteit. Heesters bieden privacy en trekken vele nuttige insecten aan. Sommige soorten trekken interessante bestuivers of prachtige vlinders aan. Ook voor vogels bieden heesters bescherming en veilige broedplaatsen. In de late winter/vroege lente bezoeken honingbijen de camelia's om nectar en stuifmeel te verzamelen. 
 
Kijk vooral bij het planten van de Camellia japonica wit naar de lichtbehoefte en de oppervlakte dat een volgroeid exemplaar nodig heeft. Zo zal je problemen door onnodig en schadelijk snoeien vermijden.
 
Op zoek naar sierheesters met mooie bloemen? Wens je zeldzame struiken te kopen? Voor meer informatie over deze heester of kleine boom zoals de Camellia japonica wit bent u van harte welkom in onze boomkwekerij te Zwevegem. De beschikbaarheid van de camelia in onze boomkwekerij te Zwevegem is afhankelijk van verschillende factoren zoals de weersomstandigheden, kiemkracht van de kruidenzaden of beworteling van de stekjes. De Camellia japonica wit is te koop rechtstreeks vanuit ons planten- tuincentrum zo lang onze voorraad sierheesters strekt.