hortensia (Hydrangea macrophylla blauw)

hortensia (Hydrangea-macrophylla-blauw)
Photo courtesy of: Henk Lic. Sc.
Vlinder lokkend: ja
Bijen lokkend: ja
Standplaats schaduw, half schaduw
Standplaats schaduw, half schaduw
Tolerantie: natte standplaats
Nederlandse naam, volksnamen en synoniemen: hortensia, bolhortensia
Beschikbaarheid: Deze online planten catalogus toont ons assortiment, niet onze voorraad! Vraag naar de beschikbaarheid in onze plantenwinkel
Gebruik: groepsbeplanting, snijbloem, borderplant, terrasplant, kuipplant, cottagetuin, droogbloem, opvallende bloem, natuurlijke tuin, onder hoge bomen en struiken in gefilderd zonlicht, in de schaduwtuin, kleine stadstuin, bostuin
Bloemkleur: blauw
Bloeimaand: juli, augustus, september
Doorbloeier: ja, dit is een echte doorbloeier. Deze plant kan maandenlang bloeien zonder ophouden!
Hoogte: 80-100 cm, 100-120 cm
Standplaats: schaduw, half schaduw
Kustplant: Ja, redelijk
Tolerant tegen: natte standplaats
Vochtigheid: normaal, vochtig
Vlinderlokkend: ja
Bijenlokkend: ja
Snoeien: Weinig snoeien, na de winter, na het vorstgevaar inknippen net onder de uitgebloeide bloemen, diepere snoei is mogelijk maar dan wordt de bloei met een jaar uitgesteld
Groenblijvend: nee
Winterhard: goed winterhard
Plantdichtheid per m² in volle grond: 4
Prijzen: Onze plantenkwekerij staat nooit stil! Naar behoefte worden onze planten regelmatig bijbemest, bijgeknipt, verjongd en/of verpot. Hier hebben onze tuinplanten hun intussen alom bekend hoge kwaliteit aan te danken. Door deze diverse handelingen kunnen de prijzen op elke moment wijzigen met als belangrijkste prijs criteria de leeftijd en potmaat van de plant. Om deze reden zijn de prijzen van onze planten UITSLUITEND ter plaatse in onze kwekerij te raadplegen. Bedankt voor uw begrip.

Vlinderlokkend: ja, vlinders roepen beelden op van zonneschijn, warmte en kleur en zijn dé indicatoren van een gezonde biodiversiteit.

Bijenlokkend: ja, bijen zijn echte top bestuivers! Op zoek naar voedsel zorgen bijen nietsvermoedend tijdens het bestuiven voor een mooiere oogst in nabijgelegen fruit- en moestuinen.

Hydrangea macrophylla blauw is de blauwe variant van de hortensia. De kleur kan echter variëren van blauw tot roze afhankelijk van de zuurtegraad van de bodem. Zure grond geeft blauwe bloemen in tegenstelling tot kalkhoudende grond welke leidt tot roze bloemen. Hydrangea macrophylla blauw groeit tot 120cm. De bloei start in juni en loopt door tot in september. De bloemen worden ook gedroogd en gebruikt in boeketten.Hydrangea macrophylla blauw geeft de voorkeur aan een plaatsje in de schaduw of halfschaduw. Hortensia's verdragen geen droogte. Geef ze dus regelmatig wat te drinken.

Bijen, hommels en vlinder houden niet echt van hortensia omdat ze er weinig voedsel vinden. Totaal nutteloos zijn ze echter niet. Hortensia lokt veel soorten vliegjes die in de bloemen willen overwinteren alwaar ze dan weer voedsel zijn voor vogels.
 
Kijk vooral bij het planten van de Hydrangea macrophylla blauw naar de lichtbehoefte en de oppervlakte dat een volgroeid exemplaar nodig heeft. Zo zal je problemen door onnodig en schadelijk snoeien vermijden.
 
Op zoek naar sierheesters met mooie bloemen? Wens je zeldzame struiken te kopen? Voor meer informatie over deze heester of kleine boom zoals de Hydrangea macrophylla blauw bent u van harte welkom in onze boomkwekerij te Zwevegem. De beschikbaarheid van de hortensia in onze boomkwekerij te Zwevegem is afhankelijk van verschillende factoren zoals de weersomstandigheden, kiemkracht van de kruidenzaden of beworteling van de stekjes. De Hydrangea macrophylla blauw is te koop rechtstreeks vanuit ons planten- tuincentrum zo lang onze voorraad sierheesters strekt.