Bijenlokkend: ja, bijen zijn echte top bestuivers! Op zoek naar voedsel zorgen bijen nietsvermoedend tijdens het bestuiven voor een mooiere oogst in nabijgelegen fruit- en moestuinen.
Hommellokkend: ja, diverse bloemen zijn absoluut afhankelijk van hommels om bestoven te worden. Hommels schudden de stuifmeelkorrels uit de meeldraden door het trillen van hun borstspieren. 'Buzz pollination' genoemd, vrij vertaald 'zoembestuiving'.
Vogellokkend: ja, zaden, bessen en fruit zijn een nuttige voedselbron in de winter. Snoei niet alle zaden weg en laat wat bessen of fruit hangen voor de vogels. Ze zullen je dankbaar zijn!
Deze herfstframboos behoort net zoals de braambes tot het geslacht Rubus. De bloei is van eind mei tot eind juni. De framboos kan zich zelf bestuiven, maar bestuiving door insecten, met name door bijen en hommels bevordert de vruchtzetting. Bij de herfstframbozen zijn er rijpe vruchten vanaf begin augustus tot de eerste week van oktober. Bij deze framboos dragen de toppen van de eenjarige scheuten de vruchten. Om een goede oogst in het najaar te krijgen worden in de late winter alle scheuten weggesnoeid.
Frambozen zijn rijk aan vitaminen A, C, B, B1, B2, B6, E en K. Daarnaast bevatten frambozen ook verschillende belangrijke mineralen als ijzer, calcium, magnesium, fosfor en kalium. Er zijn maar weinig producten die meer antioxidanten bevatten dan bessen. Antioxidanten zijn stoffen die cholesterolverlagend werken, vrije radicalen kunnen neutraliseren en een belangrijke rol spelen bij het verouderingsproces en de stofwisseling.
Zoekt u naar herfstframbozen? Voor meer informatie over soorten bessen bent u van harte welkom tijdens onze openserredagen te Zwevegem. Herfstframbozen zijn verkrijgbaar onder voorbehoud van beschikbaarheid en of teeltfactoren zoals de weersomstandigheden, kiemkracht van de zaden of beworteling van de stekken.