Bijenlokkend: ja, bijen zijn echte top bestuivers! Op zoek naar voedsel zorgen bijen nietsvermoedend tijdens het bestuiven voor een mooiere oogst in nabijgelegen fruit- en moestuinen.
Hommellokkend: ja, diverse bloemen zijn absoluut afhankelijk van hommels om bestoven te worden. Hommels schudden de stuifmeelkorrels uit de meeldraden door het trillen van hun borstspieren. 'Buzz pollination' genoemd, vrij vertaald 'zoembestuiving'.
Carum carvi, in het nederlands karwij, is een tweejarige waarvan het blad 20 tot 30 cm en de bloeiende stengels tot 60 cm hoog worden. Karwij verkiest zon of halfschaduw in een losse, vruchtbare, eerder vochtige bodem. De plant maakt een rozet van fijngeveerd, decoratief blad en zal in mei en juni van het tweede jaar bloeien met witte, platte bloemschermen. Carum carvi is een medicinaal kruid, het zijn voornamelijk de zoete, naar anijs smakende zaden die daarvoor verzameld worden. Het zaad is makkelijk te oogsten. Eens de zaden bruin verkleuren, wordt de bloemstengel in zijn geheel afgesneden en boven een papieren zak of doos gehangen. Bij het drogen vallen de zaden dan vanzelf van de plant. Blad en wortel van karwij worden in de keuken gebruikt. Deze plant trekt bijen aan.
Zoekt u naar Carum carvi? Voor meer informatie bent u van harte welkom tijdens onze openserredagen te Zwevegem. Karwij is verkrijgbaar onder voorbehoud van beschikbaarheid en of teeltfactoren zoals de weersomstandigheden, kiemkracht van de zaden of beworteling van de stekken.