fbpx
  • tuinkruiden-kopen.jpg

rozemarijn (Rosmarinus Officinalis)

rozemarijn (Rosmarinus-Officinalis)
Photo courtesy of: Henk Lic. Sc.
Vlinder lokkend: ja
Bijen lokkend: ja
Standplaats half schaduw, zon
Standplaats half schaduw, zon
Groenblijvend: ja
Nederlandse naam, volksnamen en synoniemen: rozemarijn
Op zoek naar een andere soort of variëteit?: Tijdens onze openingsuren kan elke particulier komen kijken, uitkiezen en DIRECT mee nemen. Vind je niet wat je zoekt? Kan je een bepaalde plantensoort of variëteit nergens vinden? Wij zoeken met u mee! We werken samen met de belangrijkste groothandels en boomkwekerijen in België. Breng hiervoor uw verlanglijstje mee. Ter plekke kun je direct planten bekijken en uitkiezen uit het aanbod van onze partners.
Prijs: Een grote hoeveelheid nodig? Profiteer dan van onze volumekorting! Meer info ter plekke in onze winkel.
Plantenfamilie: Lamiaceae - lipbloemenfamilie
Herkomst van de natuurlijke vorm: Zuid-Europa en Klein-Azië
Beschikbaarheid: Deze online planten catalogus toont ons assortiment, niet onze voorraad! Vraag naar de beschikbaarheid in onze plantenwinkel
Gebruik: borderplant, wilde tuin, cottagetuin, natuurlijke tuin, groententuin, keukengerechten, superfoods, kruidentuin volle grond, kruidentuin op je terras of balkon (in potten), medicinaal, superkruiden
Beste plantijd: januari, februari, maart, april, mei, juni, juli, augustus, september, oktober, november, december
Beste oogsttijd: januari, februari, maart, april, mei, juni, juli, augustus, september, oktober, november, december
Bloemkleur: blauw
Hoogte: 60-80 cm
Standplaats: half schaduw, zon
Vochtigheid: droog
Vlinderlokkend: ja
Bijenlokkend: ja
Snoeien: jaarlijks, lichtjes insnoeien na de winter net voordat de plant terug begint te groeien, opgelet, knip niet té diep in het houterige gedeelte
Groenblijvend: ja
Winterhard: goed winterhard
Toepassing in de keuken: vers of gedroogd, op de barbecue, bij gebakken aardappelen, marinades, lams- en varkensvlees, vis- en eiergerechten
Plantdichtheid per m² in volle grond: 6

Vlinderlokkend: ja, vlinders roepen beelden op van zonneschijn, warmte en kleur en zijn dé indicatoren van een gezonde biodiversiteit.

Bijenlokkend: ja, bijen zijn echte top bestuivers! Op zoek naar voedsel zorgen bijen nietsvermoedend tijdens het bestuiven voor een mooiere oogst in nabijgelegen fruit- en moestuinen.

Rosmarinus officinalis, in het nederlandse rozemarijn, is een wintergroene, aromatische heester die 80 tot 150 cm hoog wordt. Rozemarijn staat graag op een zonnig, warm plekje in goed doorlatende, eerder droge, kalkrijke bodem. De plant verdraagt geen koude wind en jonge planten beschut je best tegen vrieskou. Rozemarijn kan in een pot gekweekt worden en binnen overwinteren op een koele plek. Rosmarinus officinalis heeft donkergroen, naaldvormig blad, glimmend aan de bovenzijde. Van maart tot mei verschijnen in de bladoksels lichtblauwe bloemen. Blad en bloemen zijn eetbaar, blaadjes kunnen het hele jaar door geoogst worden. Voor medicinaal gebruik wordt het blad geoogst meteen na de bloei, omdat de plant dan de meeste etherische olie bevat. Het gedroogde blad behoudt redelijk goed zijn aroma. Deze plant trekt bijen en vlinders aan.

Wens je populaire soorten superfoods te kopen? Op zoek naar plantjes van rozemarijn ? Voor meer informatie over deze 'superfood' plantjes voor in de moestuin zoals Rosmarinus Officinalis bent u van harte welkom in onze kruidenkwekerij te Zwevegem. De beschikbaarheid van de rozemarijn in onze kruidenkwekerij te Zwevegem is afhankelijk van verschillende factoren zoals de weersomstandigheden, kiemkracht van de kruidenzaden of beworteling van de stekjes. De Rosmarinus Officinalis is te koop rechtstreeks vanuit ons plantencentrum zo lang onze voorraad kruidenplanten strekt. De startdatum van onze bloemen, groente- en kruidenplantenverkoop is ergens vanaf half maart, begin april. De exacte startdatum zal aangeven worden bovenaan de pagina 'SUPERFOODS' in deze online catalogus.

Let op! Met het gebruik van sommige kruiden moet je uitkijken als je zwanger bent, tijdens het zogen, indien u medicijnen neemt of bij kinderen onder de 2 jaar. Alvorens u de Rosmarinus Officinalis intens gebruikt dient u contact op te nemen met een voedingsdeskundige of een gekwalificeerde arts voor medisch advies.