• beste-superfoods-planten.jpg

citroengras (Cymbopogon citratus)

citroengras (Cymbopogon-citratus)
Photo courtesy of: Henk Lic. Sc.
Standplaats half schaduw, zon
Standplaats half schaduw, zon
Groenblijvend: ja
Nederlandse naam, volksnamen en synoniemen: citronella, citroengras, sereh
Plantenfamilie: Poaceae - grassenfamilie
Herkomst van de natuurlijke vorm: India
Beschikbaarheid: Deze online planten catalogus toont ons assortiment, niet onze voorraad! Vraag naar de beschikbaarheid in onze plantenwinkel
Gebruik: keukengerechten, superfoods, kruidentuin volle grond, kruidentuin op je terras of balkon (in potten), medicinaal, superkruiden
Beste plantijd: april, mei, juni, juli, augustus, september
Beste oogsttijd: juni, juli, augustus, september, oktober, november
Bloemkleur: purper
Hoogte: 80-100 cm
Standplaats: half schaduw, zon
Groenblijvend: ja
Winterhard: nee
Vorstgevoelig: ja, beschermd opkweken alvoor buiten te planten
Toepassing in de keuken: vooral in Oosterse soepen, sauzen, curry’s en chutneys, kip- en visgerechten
Plantdichtheid per m² in volle grond: 7
Prijzen: Onze plantenkwekerij staat nooit stil! Naar behoefte worden onze planten regelmatig bijbemest, bijgeknipt, verjongd en/of verpot. Hier hebben onze tuinplanten hun intussen alom bekend hoge kwaliteit aan te danken. Door deze diverse handelingen kunnen de prijzen op elke moment wijzigen met als belangrijkste prijs criteria de leeftijd en potmaat van de plant. Om deze reden zijn de prijzen van onze planten UITSLUITEND ter plaatse in onze kwekerij te raadplegen. Bedankt voor uw begrip.

Cymbopogon citratus in het nederlands citroengras, is een 80 tot 100 cm hoge, tropische grasplant die gekend is om zijn citroenaroma. In ons klimaat is de plant buiten te kweken als éénjarige. In een pot, die voor de eerste winterkou binnen staat, kan je hem als meerjarige houden en blijft het blad behouden. Citroengras staat het liefst in de zon maar halfschaduw kan ook. De plant heeft voldoende voeding en vocht nodig, de grond mag niet uitdrogen. Cymbopogon citratus groeit met langwerpige, spitsvormige bladeren die in een pol bijeen staan. Citroengras geeft een friszure citroensmaak aan gerechten. Het kruid wordt meegekookt en weer verwijderd voor het opdienen omdat het te vezelig is om te eten. De plant heeft medicinale eigenschappen en kan in een kruidenthee. Citroengras is een goede muggenverjager.

Wens je populaire soorten superfoods te kopen? Op zoek naar plantjes van citroengras ? Voor meer informatie over deze 'superfood' plantjes voor in de moestuin zoals Cymbopogon citratus bent u van harte welkom in onze kruidenkwekerij te Zwevegem. De beschikbaarheid van de citroengras in onze kruidenkwekerij te Zwevegem is afhankelijk van verschillende factoren zoals de weersomstandigheden, kiemkracht van de kruidenzaden of beworteling van de stekjes. De Cymbopogon citratus is te koop rechtstreeks vanuit ons plantencentrum zo lang onze voorraad kruidenplanten strekt. De startdatum van onze bloemen, groente- en kruidenplantenverkoop is ergens vanaf half maart, begin april. De exacte startdatum zal aangeven worden bovenaan de pagina 'SUPERFOODS' in deze online catalogus.

Let op! Met het gebruik van sommige kruiden moet je uitkijken als je zwanger bent, tijdens het zogen, indien u medicijnen neemt of bij kinderen onder de 2 jaar. Alvorens u de Cymbopogon citratus intens gebruikt dient u contact op te nemen met een voedingsdeskundige of een gekwalificeerde arts voor medisch advies.