fbpx
  • beste-superfoods-planten.jpg

quinoa / rijstmelde (Chenopodium Quinoa)

quinoa / rijstmelde (Chenopodium Quinoa)
Photo courtesy of: Henk Lic. Sc.
Standplaats zon
Nederlandse naam, volksnamen en synoniemen: quinoa, rijstmelde
Op zoek naar een andere soort of variëteit?: Tijdens onze openingsuren kan elke particulier komen kijken, uitkiezen en DIRECT mee nemen. Vind je niet wat je zoekt? Kan je een bepaalde plantensoort of variëteit niet vinden? Wij zoeken met u mee! We werken samen met de belangrijkste groothandels en boomkwekerijen in België. Bestellen (ter plekke) woensdag ten laatste = afhalen vanaf vrijdag (in de meeste gevallen)
Prijs: Een grote hoeveelheid nodig? Profiteer dan van onze volumekorting! Meer info ter plekke in onze winkel.
Plantenfamilie: Amaranthaceae - amarantenfamilie
Herkomst van de natuurlijke vorm: Andesgebied in Zuid-Amerika
Beschikbaarheid: Deze online planten catalogus toont ons assortiment, niet onze voorraad! Vraag naar de beschikbaarheid in onze plantenwinkel
Gebruik: borderplant, wilde tuin, cottagetuin, natuurlijke tuin, keukengerechten, superfoods, kruidentuin volle grond, medicinaal, superkruiden
Beste plantijd: maart, april, mei, juni, juli, augustus
Beste oogsttijd: augustus, september
Serre of buitenteelt: buiten
Bloemkleur: rood, karmijnrood
Hoogte: >140 cm
Standplaats: zon
Vochtigheid: droog, normaal
Groenblijvend: nee
Winterhard: nee
Vorstgevoelig: ja, beschermd opkweken alvoor buiten te planten
Toepassing in de keuken: vervanger voor rijst, pasta en vlees
Plantdichtheid per m² in volle grond: 6

Chenopodium quinoa noemt in het nederlands rijstmelde en kennen we als het eetbare zaad quinoa. De plant is éénjarig en kan tot 200 cm hoog worden. Gierstmelde staat graag in de zon en niet te vochtig, maar is verder weinig eisend wat bodem betreft. Het is een gemakkelijk te kweken plant die wat wind verdraagt. De plant heeft groen blad en bloeit van juli tot september met zeer veel kleine, groene bloempjes in trossen die rood kleuren wanneer het zaad gaat rijpen. Blad en zaden van Chenopodium quinoa zijn eetbaar. De zaden hebben een nootachtige smaak en worden gegeten ter afwisseling van rijst of andere graansoorten. Eind augustus, begin september kan je oogsten. De zaden zijn rijp als de kleur van de rode bloeiaren verbleekt. Je kan het zaad ook op de plant laten hangen als je graag een plezier wil doen aan je tuinvogels.

Wens je populaire soorten superfoods te kopen? Op zoek naar plantjes van quinoa / rijstmelde ? Voor meer informatie over deze 'superfood' plantjes voor in de moestuin zoals Chenopodium Quinoa bent u van harte welkom in onze kruidenkwekerij te Zwevegem. De beschikbaarheid van de quinoa / rijstmelde in onze kruidenkwekerij te Zwevegem is afhankelijk van verschillende factoren zoals de weersomstandigheden, kiemkracht van de kruidenzaden of beworteling van de stekjes. De Chenopodium Quinoa is te koop rechtstreeks vanuit ons plantencentrum zo lang onze voorraad kruidenplanten strekt. De startdatum van onze bloemen, groente- en kruidenplantenverkoop is ergens vanaf half maart, begin april. De exacte startdatum zal aangeven worden bovenaan de pagina 'SUPERFOODS' in deze online catalogus.

Let op! Met het gebruik van sommige kruiden moet je uitkijken als je zwanger bent, tijdens het zogen, indien u medicijnen neemt of bij kinderen onder de 2 jaar. Alvorens u de Chenopodium Quinoa intens gebruikt dient u contact op te nemen met een voedingsdeskundige of een gekwalificeerde arts voor medisch advies.