Vlinderlokkend: ja, vlinders roepen beelden op van zonneschijn, warmte en kleur en zijn dé indicatoren van een gezonde biodiversiteit.
Bijenlokkend: ja, bijen zijn echte top bestuivers! Op zoek naar voedsel zorgen bijen nietsvermoedend tijdens het bestuiven voor een mooiere oogst in nabijgelegen fruit- en moestuinen.
Hommellokkend: ja, diverse bloemen zijn absoluut afhankelijk van hommels om bestoven te worden. Hommels schudden de stuifmeelkorrels uit de meeldraden door het trillen van hun borstspieren. 'Buzz pollination' genoemd, vrij vertaald 'zoembestuiving'.
Crambe maritima noemt in het nederlands zeekool. Deze voorjaarsgroente met doorlevende wortelstok wordt 60 cm hoog en heeft groot, gekroesd, blauwachtig blad dat erg decoratief is. Van mei tot juni zijn er witte bloemen. De plant vraagt wat geduld in die zin dat er pas na enkele jaren grote planten gaan groeien. Zeekool wordt bij voorkeur gekweekt in rijke, zandige grond in de zon. Van april tot juni zijn jonge, gebleekte scheuten te oogsten. Daartoe kan Crambe maritima op een lichte grond geteeld worden zoals asperges, of er kan een bloempot of emmer bovenop de plant gezet worden. Na juni kan de plant dan onbedekt verder groeien om uitputting te voorkomen. Naast jonge scheuten zijn blad en stelen van zeekool klaargemaakt te eten en jonge blaadjes kunnen rauw in een salade.
Zoekt u naar Crambe maritime? Voor meer informatie bent u van harte welkom tijdens onze openserredagen te Zwevegem. Zeekool is verkrijgbaar onder voorbehoud van beschikbaarheid en of teeltfactoren zoals de weersomstandigheden, kiemkracht van de zaden of beworteling van de stekken.