fbpx
  • beste-superfoods-planten.jpg

aardpeer (Helianthus tuberosus)

aardpeer (Helianthus tuberosus)
Photo courtesy of: Henk Lic. Sc.
Vlinder lokkend: ja
Bijen lokkend: ja
Hommel lokkend: ja
Standplaats half schaduw, zon
Standplaats half schaduw, zon
Nederlandse naam, volksnamen en synoniemen: aardpeer, topinamboer, knolzonnebloem, jeruzalemartisjok
Op zoek naar een andere soort of variëteit?: Tijdens onze openingsuren kan elke particulier komen kijken, uitkiezen en DIRECT mee nemen. Vind je niet wat je zoekt? Kan je een bepaalde plantensoort of variëteit niet vinden? Wij zoeken met u mee! We werken samen met de belangrijkste groothandels en boomkwekerijen in België. Bestellen (ter plekke) woensdag ten laatste = afhalen vanaf vrijdag (in de meeste gevallen)
Prijs: Een grote hoeveelheid nodig? Profiteer dan van onze volumekorting! Meer info ter plekke in onze winkel.
Plantenfamilie: Compositae - composietenfamilie
Herkomst van de natuurlijke vorm: Noord-Amerika
Beschikbaarheid: Deze online planten catalogus toont ons assortiment, niet onze voorraad! Vraag naar de beschikbaarheid in onze plantenwinkel
Indien voorgezaaid de jonge plantjes uitplanten op een afstand van: 50 x 60 cm
Gebruik: borderplant, wilde tuin, cottagetuin, keukengerechten, medicinaal
Beste plantijd: maart, april
Beste oogsttijd: januari, februari, november, december
Serre of buitenteelt: buiten
Bloemkleur: geel
Hoogte: >140 cm
Standplaats: half schaduw, zon
Vochtigheid: normaal
Vlinderlokkend: ja
Bijenlokkend: ja
Hommellokkend: ja
Groenblijvend: nee
Winterhard: goed winterhard
Vorstgevoelig: nee, weinig vervriezingsgevaar
Combinatieteelt, planten naast: komkommer, boontjes
Combinatieteelt, NIET planten naast: andere knollen zoals aardappelen
Toepassing in de keuken: rauw in salades alsook koken, bakken stomen, roerbakken, frituren, in soep en stoemp
Plantdichtheid per m² in volle grond: 3

Vlinderlokkend: ja, vlinders roepen beelden op van zonneschijn, warmte en kleur en zijn dé indicatoren van een gezonde biodiversiteit.

Bijenlokkend: ja, bijen zijn echte top bestuivers! Op zoek naar voedsel zorgen bijen nietsvermoedend tijdens het bestuiven voor een mooiere oogst in nabijgelegen fruit- en moestuinen.

Hommellokkend: ja, diverse bloemen zijn absoluut afhankelijk van hommels om bestoven te worden. Hommels schudden de stuifmeelkorrels uit de meeldraden door het trillen van hun borstspieren. 'Buzz pollination' genoemd, vrij vertaald 'zoembestuiving'.

Helianthus tuberosus is in het nederlands gekend als aardpeer. Deze meerjarige, zeer winterharde plant wordt tot 250 cm hoog en kweek je op een plek in zon of halfschaduw. De plant stelt weinig eisen wat grondsoort betreft, maar verdraagt geen winternatte bodem. Aardpeer is een snelle groeier met een rechtopgaande stengel, groen, grof aanvoelend blad en na een warme zomer zijn er in september gele bloemen. De eiwitrijke knol van Helianthus tuberosus is eetbaar en heeft een zachte smaak. Deze knol wordt zowel rauw als gekookt gegeten en is vanaf de late herfst en heel de winter door te oogsten. Kleine knolletjes die na het oogsten in de grond achterblijven geven in de lente nieuwe planten. Aardpeer trekt bijen, hommels en vlinders aan.

Wens je populaire soorten superfoods te kopen? Op zoek naar plantjes van aardpeer ? Voor meer informatie over deze 'superfood' plantjes voor in de moestuin zoals Helianthus tuberosus bent u van harte welkom in onze kruidenkwekerij te Zwevegem. De beschikbaarheid van de aardpeer in onze kruidenkwekerij te Zwevegem is afhankelijk van verschillende factoren zoals de weersomstandigheden, kiemkracht van de kruidenzaden of beworteling van de stekjes. De Helianthus tuberosus is te koop rechtstreeks vanuit ons plantencentrum zo lang onze voorraad kruidenplanten strekt. De startdatum van onze bloemen, groente- en kruidenplantenverkoop is ergens vanaf half maart, begin april. De exacte startdatum zal aangeven worden bovenaan de pagina 'SUPERFOODS' in deze online catalogus.

Let op! Met het gebruik van sommige kruiden moet je uitkijken als je zwanger bent, tijdens het zogen, indien u medicijnen neemt of bij kinderen onder de 2 jaar. Alvorens u de Helianthus tuberosus intens gebruikt dient u contact op te nemen met een voedingsdeskundige of een gekwalificeerde arts voor medisch advies.