• beste-superfoods-planten.jpg

artisjok (Cynara scolymus)

artisjok (Cynara-scolymus)
Photo courtesy of: Henk Lic. Sc.
Bijen lokkend: ja
Hommel lokkend: ja
Standplaats zon
Nederlandse naam, volksnamen en synoniemen: artisjok
Plantenfamilie: Compositae - composietenfamilie
Herkomst van de natuurlijke vorm: zuidwestelijk deel van het Middellandse Zeegebied
Beschikbaarheid: Deze online planten catalogus toont ons assortiment, niet onze voorraad! Vraag naar de beschikbaarheid in onze plantenwinkel
Gebruik: borderplant, wilde tuin, cottagetuin, natuurlijke tuin, keukengerechten, medicinaal
Beste plantijd: april, mei, juni, juli
Beste oogsttijd: juni, juli, augustus
Bloemkleur: blauw, purper
Vruchtkleur: roze, purper
Hoogte: 60-80 cm, >140 cm
Standplaats: zon
Vochtigheid: normaal
Bijenlokkend: ja
Hommellokkend: ja
Groenblijvend: nee
Winterhard: matig tot -5°C, dus best wat beschermen met droge bladeren
Toepassing in de keuken: koken, rauw, pizza's, in salades, garnering
Plantdichtheid per m² in volle grond: 3
Prijzen: Onze plantenkwekerij staat nooit stil! Naar behoefte worden onze planten regelmatig bijbemest, bijgeknipt, verjongd en/of verpot. Hier hebben onze tuinplanten hun intussen alom bekend hoge kwaliteit aan te danken. Door deze diverse handelingen kunnen de prijzen op elke moment wijzigen met als belangrijkste prijs criteria de leeftijd en potmaat van de plant. Om deze reden zijn de prijzen van onze planten UITSLUITEND ter plaatse in onze kwekerij te raadplegen. Bedankt voor uw begrip.

Bijenlokkend: ja, bijen zijn echte top bestuivers! Op zoek naar voedsel zorgen bijen nietsvermoedend tijdens het bestuiven voor een mooiere oogst in nabijgelegen fruit- en moestuinen.

Hommellokkend: ja, diverse bloemen zijn absoluut afhankelijk van hommels om bestoven te worden. Hommels schudden de stuifmeelkorrels uit de meeldraden door het trillen van hun borstspieren. 'Buzz pollination' genoemd, vrij vertaald 'zoembestuiving'.

Cynara scolymus heeft de nederlandse naam artisjok. Deze grote plant met een hoogte van 60 tot 80 cm maakt bloeistengels die tot wel 200 cm hoog kunnen worden. Artisjok doet het goed op een warme plek in de zon, verdraagt wind en kan geteeld worden op elke vruchtbare, losse grond. Artisjok heeft nood aan voldoende vochtige bodem maar verdraagt niet dat het water op de grond blijft staan. Cynara scolymus kan als meerjarige gehouden worden mits bescherming tegen vorst. In het eerste jaar vormt zich een rozet van grote, grijsgroene, ingesneden bladeren. Vanaf het tweede jaar groeit een lange, rechte stengel waarop bovenaan en op zijscheuten bloemen verschijnen. Cynara scolymus bloeit in juli en augustus met paarsblauwe, tot 15 cm grote bloemen. De ongeopende bloemknoppen zijn gekookt eetbaar. Artisjok is een bijenplant.

Wens je populaire soorten superfoods te kopen? Op zoek naar plantjes van artisjok ? Voor meer informatie over deze 'superfood' plantjes voor in de moestuin zoals Cynara scolymus bent u van harte welkom in onze kruidenkwekerij te Zwevegem. De beschikbaarheid van de artisjok in onze kruidenkwekerij te Zwevegem is afhankelijk van verschillende factoren zoals de weersomstandigheden, kiemkracht van de kruidenzaden of beworteling van de stekjes. De Cynara scolymus is te koop rechtstreeks vanuit ons plantencentrum zo lang onze voorraad kruidenplanten strekt. De startdatum van onze bloemen, groente- en kruidenplantenverkoop is ergens vanaf half maart, begin april. De exacte startdatum zal aangeven worden bovenaan de pagina 'SUPERFOODS' in deze online catalogus.

Let op! Met het gebruik van sommige kruiden moet je uitkijken als je zwanger bent, tijdens het zogen, indien u medicijnen neemt of bij kinderen onder de 2 jaar. Alvorens u de Cynara scolymus intens gebruikt dient u contact op te nemen met een voedingsdeskundige of een gekwalificeerde arts voor medisch advies.