• beste-superfoods-planten.jpg

citroentijm groen (Thymus Citriodorus)

citroentijm groen (Thymus-Citriodorus)
Photo courtesy of: Henk Lic. Sc.
Vlinder lokkend: ja
Bijen lokkend: ja
Hommel lokkend: ja
Standplaats zon
Groenblijvend: ja
Nederlandse naam, volksnamen en synoniemen: groene citroentijm
Plantenfamilie: Lamiaceae - lipbloemenfamilie
Herkomst van de natuurlijke vorm: Middellandse zeegebied
Beschikbaarheid: Deze online planten catalogus toont ons assortiment, niet onze voorraad! Vraag naar de beschikbaarheid in onze plantenwinkel
Gebruik: bodembedekker, wilde tuin, natuurlijke tuin, jaarrond in bloembakken en sierpotten, keukengerechten, superfoods, kruidentuin volle grond, kruidentuin op je terras of balkon (in potten), medicinaal, superkruiden
Beste plantijd: januari, februari, maart, april, mei, juni, juli, augustus, september, oktober, november, december
Beste oogsttijd: januari, februari, maart, april, mei, juni, juli, augustus, september, oktober, november, december
Bloemkleur: purper
Geurend: ja
Hoogte: 20-40 cm
Standplaats: zon
Vochtigheid: droog
Vlinderlokkend: ja
Bijenlokkend: ja
Hommellokkend: ja
Snoeien: jaarlijks, lichtjes insnoeien na de winter net voordat de plant terug begint te groeien
Groenblijvend: ja
Winterhard: goed winterhard
Toepassing in de keuken: bij kip, vis, lam, kalf, fruitsalades in confituur en thee, bij warme groenten en marinades
Plantdichtheid per m² in volle grond: 10
Prijzen: Onze plantenkwekerij staat nooit stil! Naar behoefte worden onze planten regelmatig bijbemest, bijgeknipt, verjongd en/of verpot. Hier hebben onze tuinplanten hun intussen alom bekend hoge kwaliteit aan te danken. Door deze diverse handelingen kunnen de prijzen op elke moment wijzigen met als belangrijkste prijs criteria de leeftijd en potmaat van de plant. Om deze reden zijn de prijzen van onze planten UITSLUITEND ter plaatse in onze kwekerij te raadplegen. Bedankt voor uw begrip.

Vlinderlokkend: ja, vlinders roepen beelden op van zonneschijn, warmte en kleur en zijn dé indicatoren van een gezonde biodiversiteit.

Bijenlokkend: ja, bijen zijn echte top bestuivers! Op zoek naar voedsel zorgen bijen nietsvermoedend tijdens het bestuiven voor een mooiere oogst in nabijgelegen fruit- en moestuinen.

Hommellokkend: ja, diverse bloemen zijn absoluut afhankelijk van hommels om bestoven te worden. Hommels schudden de stuifmeelkorrels uit de meeldraden door het trillen van hun borstspieren. 'Buzz pollination' genoemd, vrij vertaald 'zoembestuiving'.

Thymus citriodorus 'lemon' of groene citroentijm, is een aromatisch, wintergroen halfheestertje met een hoogte van 20 tot 30 cm. De plant is meerjarig en goed winterhard op voorwaarde dat er geen water op de grond blijft staan. Groene tijm vraagt dus om een goed doorlatende bodem, die eerder droog, zandig en kalkrijk is, op een warme plek in de zon. Je kan deze plant ook in een pot houden. De plant verdraagt vorst maar geen koude wind. Thymus citriodorus 'lemon' heeft kleine, afgeronde blaadjes en bloeit van juni tot augustus met lilaroze bloempjes. Om de plant compact te houden wordt deze teruggesnoeid na de bloei. Citroentijm is een heerlijk, naar citroen geurend kruid. Zowel blad als bloeiende toppen zijn eetbaar. Deze medicinale plant trekt bijen en vlinders aan.

Wens je populaire soorten superfoods te kopen? Op zoek naar plantjes van citroentijm groen ? Voor meer informatie over deze 'superfood' plantjes voor in de moestuin zoals Thymus Citriodorus bent u van harte welkom in onze kruidenkwekerij te Zwevegem. De beschikbaarheid van de citroentijm groen in onze kruidenkwekerij te Zwevegem is afhankelijk van verschillende factoren zoals de weersomstandigheden, kiemkracht van de kruidenzaden of beworteling van de stekjes. De Thymus Citriodorus is te koop rechtstreeks vanuit ons plantencentrum zo lang onze voorraad kruidenplanten strekt. De startdatum van onze bloemen, groente- en kruidenplantenverkoop is ergens vanaf half maart, begin april. De exacte startdatum zal aangeven worden bovenaan de pagina 'SUPERFOODS' in deze online catalogus.

Let op! Met het gebruik van sommige kruiden moet je uitkijken als je zwanger bent, tijdens het zogen, indien u medicijnen neemt of bij kinderen onder de 2 jaar. Alvorens u de Thymus Citriodorus intens gebruikt dient u contact op te nemen met een voedingsdeskundige of een gekwalificeerde arts voor medisch advies.