fbpx
  • beste-superfoods-planten.jpg

citroenverbena (Aloysia citriodora)

citroenverbena (Aloysia citriodora)
Photo courtesy of: Henk Lic. Sc.
Vlinder lokkend: ja
Bijen lokkend: ja
Standplaats zon
Nederlandse naam, volksnamen en synoniemen: citroenverbena, Verbena citriodora, Lippia citriodora, Aloysia triphylla
Plantenfamilie: Verbenaceae - ijzerhardfamilie
Herkomst van de natuurlijke vorm: Chili en Argentinië
Beschikbaarheid: Deze online planten catalogus toont ons assortiment, niet onze voorraad! Vraag naar de beschikbaarheid in onze plantenwinkel
Gebruik: keukengerechten, superfoods, kruidentuin volle grond, kruidentuin op je terras of balkon (in potten), medicinaal, superkruiden
Beste plantijd: april, mei, juni, juli, augustus
Beste oogsttijd: april, mei, juni, juli, augustus, september
Serre of buitenteelt: serre & buiten
Bloemkleur: purper, wit
Geurend: ja
Hoogte: 40-60 cm
Standplaats: zon
Vochtigheid: normaal
Vlinderlokkend: ja
Bijenlokkend: ja
Groenblijvend: nee
Winterhard: nee, binnenshuis of in de veranda overwinteren
Vorstgevoelig: ja, beschermd opkweken alvoor buiten te planten
Toepassing in de keuken: in fruitpuddingen, ijs, in dipsauzen, vinaigrettes of in zomerdrankjes
Plantdichtheid per m² in volle grond: 6
Prijzen: Onze plantenkwekerij staat nooit stil! Naar behoefte worden onze planten regelmatig bijbemest, bijgeknipt, verjongd en/of verpot. Hier hebben onze tuinplanten hun intussen alom bekend hoge kwaliteit aan te danken. Door deze diverse handelingen kunnen de prijzen op elke moment wijzigen met als belangrijkste prijs criteria de leeftijd en potmaat van de plant. Om deze reden zijn de prijzen van onze planten UITSLUITEND ter plaatse in onze kwekerij te raadplegen. Bedankt voor uw begrip.

Vlinderlokkend: ja, vlinders roepen beelden op van zonneschijn, warmte en kleur en zijn dé indicatoren van een gezonde biodiversiteit.

Bijenlokkend: ja, bijen zijn echte top bestuivers! Op zoek naar voedsel zorgen bijen nietsvermoedend tijdens het bestuiven voor een mooiere oogst in nabijgelegen fruit- en moestuinen.

Aloysia citriodora kennen we in het nederlands als citroenverbena. Deze sterk aromatische heester is ideaal om in een pot te planten en wordt 60 tot 125 cm hoog, afhankelijk van de grootte van de pot. De plant is vorstgevoelig en overwintert best binnen op een droge, koele plek. Citroenverbena houdt van een plaatsje in de zon, in warme, vochtige grond die bij voorkeur kalkrijk is. Het langwerpige, smalle blad verspreidt een sterke citroenaroma dat goed behouden blijft bij drogen. Van juni tot augustus zijn er losse pluimen kleine, witte tot lichtroze bloempjes. Blad van Aloysia citriodora past goed in allerlei drankjes, desserts of in gerechten met vis of gevogelte en je zet er een lekkere medicinale thee van. Citroenverbena is een muggenverjager maar bijen en vlinders worden erdoor aangetrokken.

Wens je populaire soorten superfoods te kopen? Op zoek naar plantjes van citroenverbena ? Voor meer informatie over deze 'superfood' plantjes voor in de moestuin zoals Aloysia citriodora bent u van harte welkom in onze kruidenkwekerij te Zwevegem. De beschikbaarheid van de citroenverbena in onze kruidenkwekerij te Zwevegem is afhankelijk van verschillende factoren zoals de weersomstandigheden, kiemkracht van de kruidenzaden of beworteling van de stekjes. De Aloysia citriodora is te koop rechtstreeks vanuit ons plantencentrum zo lang onze voorraad kruidenplanten strekt. De startdatum van onze bloemen, groente- en kruidenplantenverkoop is ergens vanaf half maart, begin april. De exacte startdatum zal aangeven worden bovenaan de pagina 'SUPERFOODS' in deze online catalogus.

Let op! Met het gebruik van sommige kruiden moet je uitkijken als je zwanger bent, tijdens het zogen, indien u medicijnen neemt of bij kinderen onder de 2 jaar. Alvorens u de Aloysia citriodora intens gebruikt dient u contact op te nemen met een voedingsdeskundige of een gekwalificeerde arts voor medisch advies.