• beste-superfoods-planten.jpg

compacte tijm (Thymus vulgaris Compactus)

compacte tijm (Thymus-vulgaris-Compactus)
Photo courtesy of: Henk Lic. Sc.
Vlinder lokkend: ja
Bijen lokkend: ja
Hommel lokkend: ja
Standplaats zon
Groenblijvend: ja
Nederlandse naam, volksnamen en synoniemen: thijm, hooitijm, riekaard, tripkruid, toemoes
Plantenfamilie: Lamiaceae - lipbloemenfamilie
Herkomst van de natuurlijke vorm: Middellandse zeegebied
Beschikbaarheid: Deze online planten catalogus toont ons assortiment, niet onze voorraad! Vraag naar de beschikbaarheid in onze plantenwinkel
Gebruik: bodembedekker, borderplant, wilde tuin, cottagetuin, natuurlijke tuin, jaarrond in bloembakken en sierpotten, keukengerechten, superfoods, kruidentuin volle grond, kruidentuin op je terras of balkon (in potten), medicinaal, superkruiden
Beste plantijd: januari, februari, maart, april, mei, juni, juli, augustus, september, oktober, november, december
Beste oogsttijd: januari, februari, maart, april, mei, juni, juli, augustus, september, oktober, november, december
Bloemkleur: roze
Geurend: ja
Hoogte: 20-40 cm
Standplaats: zon
Vochtigheid: droog
Vlinderlokkend: ja
Bijenlokkend: ja
Hommellokkend: ja
Snoeien: jaarlijks, lichtjes insnoeien na de winter net voordat de plant terug begint te groeien
Groenblijvend: ja
Winterhard: goed winterhard
Toepassing in de keuken: mosselen, champignons, aubergines, vlees-en wildgerechten, bouillons, stoofpotten, stoverij, marinades, soep
Plantdichtheid per m² in volle grond: 8
Prijzen: Onze plantenkwekerij staat nooit stil! Naar behoefte worden onze planten regelmatig bijbemest, bijgeknipt, verjongd en/of verpot. Hier hebben onze tuinplanten hun intussen alom bekend hoge kwaliteit aan te danken. Door deze diverse handelingen kunnen de prijzen op elke moment wijzigen met als belangrijkste prijs criteria de leeftijd en potmaat van de plant. Om deze reden zijn de prijzen van onze planten UITSLUITEND ter plaatse in onze kwekerij te raadplegen. Bedankt voor uw begrip.

Vlinderlokkend: ja, vlinders roepen beelden op van zonneschijn, warmte en kleur en zijn dé indicatoren van een gezonde biodiversiteit.

Bijenlokkend: ja, bijen zijn echte top bestuivers! Op zoek naar voedsel zorgen bijen nietsvermoedend tijdens het bestuiven voor een mooiere oogst in nabijgelegen fruit- en moestuinen.

Hommellokkend: ja, diverse bloemen zijn absoluut afhankelijk van hommels om bestoven te worden. Hommels schudden de stuifmeelkorrels uit de meeldraden door het trillen van hun borstspieren. 'Buzz pollination' genoemd, vrij vertaald 'zoembestuiving'.

Thymus vulgaris 'Compactum' of compacte tijm is een wintergroen halfheestertje dat tot 25 cm hoog wordt. Deze compacte tijm heeft een iets sterker aroma dan de duitse wintertijm en blijft iets kleiner. De plant is goed vorstbestendig op voorwaarde dat hij op een droge bodem staat. Compacte tijm heeft dus bovenal nood aan een goed doorlatende grond, die kalkrijk en eerder droog is, op een zonnige plek, beschut tegen koude wind. Thymus vulgaris 'compactum' heeft kleine grijsgroene blaadjes en bloeit van mei tot juni met roze of witte bloempjes. Om de plant mooi te houden, snoei je hem terug na de bloei. Blad en bloeiende toppen van compacte tijm zijn eetbaar en hebben geneeskrachtige eigenschappen. Deze plant is een lust voor bijen en vlinders.

Wens je populaire soorten superfoods te kopen? Op zoek naar plantjes van compacte tijm ? Voor meer informatie over deze 'superfood' plantjes voor in de moestuin zoals Thymus vulgaris Compactus bent u van harte welkom in onze kruidenkwekerij te Zwevegem. De beschikbaarheid van de compacte tijm in onze kruidenkwekerij te Zwevegem is afhankelijk van verschillende factoren zoals de weersomstandigheden, kiemkracht van de kruidenzaden of beworteling van de stekjes. De Thymus vulgaris Compactus is te koop rechtstreeks vanuit ons plantencentrum zo lang onze voorraad kruidenplanten strekt. De startdatum van onze bloemen, groente- en kruidenplantenverkoop is ergens vanaf half maart, begin april. De exacte startdatum zal aangeven worden bovenaan de pagina 'SUPERFOODS' in deze online catalogus.

Let op! Met het gebruik van sommige kruiden moet je uitkijken als je zwanger bent, tijdens het zogen, indien u medicijnen neemt of bij kinderen onder de 2 jaar. Alvorens u de Thymus vulgaris Compactus intens gebruikt dient u contact op te nemen met een voedingsdeskundige of een gekwalificeerde arts voor medisch advies.