• beste-superfoods-planten.jpg

oesterblad / oesterkruid (Mertensia maritima)

oesterblad / oesterkruid (Mertensia maritima)
Photo courtesy of: Henk Lic. Sc.
Bijen lokkend: ja
Standplaats zon
Nederlandse naam, volksnamen en synoniemen: oesterkruid, blauwe zeelelie, oesterblad
Plantenfamilie: Boraginaceae - ruwbladigenfamilie
Herkomst van de natuurlijke vorm: Noorse kustgebieden
Beschikbaarheid: Deze online planten catalogus toont ons assortiment, niet onze voorraad! Vraag naar de beschikbaarheid in onze plantenwinkel
Gebruik: keukengerechten, superfoods, kruidentuin volle grond, kruidentuin op je terras of balkon (in potten), medicinaal, superkruiden
Beste plantijd: mei, juni, juli
Beste oogsttijd: juni, juli, augustus, september, oktober
Serre of buitenteelt: buiten
Bloemkleur: blauw
Hoogte: 20-40 cm
Standplaats: zon
Vochtigheid: normaal
Bijenlokkend: ja
Groenblijvend: nee
Winterhard: matig tot -5°C, dus best wat beschermen met droge bladeren, binnenshuis of in de veranda overwinteren
Vorstgevoelig: ja, beschermd opkweken alvoor buiten te planten
Toepassing in de keuken: rauw, stomen, zeevruchten, oesters, vis en paddenstoelgerechten
Plantdichtheid per m² in volle grond: 6
Prijzen: Onze plantenkwekerij staat nooit stil! Naar behoefte worden onze planten regelmatig bijbemest, bijgeknipt, verjongd en/of verpot. Hier hebben onze tuinplanten hun intussen alom bekend hoge kwaliteit aan te danken. Door deze diverse handelingen kunnen de prijzen op elke moment wijzigen met als belangrijkste prijs criteria de leeftijd en potmaat van de plant. Om deze reden zijn de prijzen van onze planten UITSLUITEND ter plaatse in onze kwekerij te raadplegen. Bedankt voor uw begrip.

Bijenlokkend: ja, bijen zijn echte top bestuivers! Op zoek naar voedsel zorgen bijen nietsvermoedend tijdens het bestuiven voor een mooiere oogst in nabijgelegen fruit- en moestuinen.

Mertensia maritima noemen we in het nederlands oesterblad. Deze mooie 20 tot 30 cm hoge, eetbare kustplant heeft de ziltige smaak van oesters. Oesterblad staat graag in de zon op goed doorlaatbare, humusrijke bodem. Een zoute, zanderige bodem komt de smaak ten goede. Op voorwaarde dat de wortels niet nat staan is deze plant winterhard. Mertensia maritima heeft grijsgroen, gaafrandig blad en bloeit in juni en juli met hemelsblauwe bloemen. De plant groeit bodembedekkend, staat heel mooi in een rotstuin en kan prima in een pot gekweekt worden. Blad van Mertensia maritima is knapperig, kan rauw en kort gestoomd gegeten worden in een salade of bij visgerechten, en zou heel lekker combineren met paddestoelen. Bloempjes kunnen in een salade of als garnituur. Bijen houden van oesterblad.

Wens je populaire soorten superfoods te kopen? Op zoek naar plantjes van oesterblad / oesterkruid ? Voor meer informatie over deze 'superfood' plantjes voor in de moestuin zoals Mertensia maritima bent u van harte welkom in onze kruidenkwekerij te Zwevegem. De beschikbaarheid van de oesterblad / oesterkruid in onze kruidenkwekerij te Zwevegem is afhankelijk van verschillende factoren zoals de weersomstandigheden, kiemkracht van de kruidenzaden of beworteling van de stekjes. De Mertensia maritima is te koop rechtstreeks vanuit ons plantencentrum zo lang onze voorraad kruidenplanten strekt. De startdatum van onze bloemen, groente- en kruidenplantenverkoop is ergens vanaf half maart, begin april. De exacte startdatum zal aangeven worden bovenaan de pagina 'SUPERFOODS' in deze online catalogus.

Let op! Met het gebruik van sommige kruiden moet je uitkijken als je zwanger bent, tijdens het zogen, indien u medicijnen neemt of bij kinderen onder de 2 jaar. Alvorens u de Mertensia maritima intens gebruikt dient u contact op te nemen met een voedingsdeskundige of een gekwalificeerde arts voor medisch advies.