• beste-superfoods-planten.jpg

oca / knolklaverzuring (Oxalis tuberosa)

oca / knolklaverzuring (Oxalis tuberosa)
Photo courtesy of: Henk Lic. Sc.
Bijen lokkend: ja
Hommel lokkend: ja
Standplaats half schaduw, zon
Standplaats half schaduw, zon
Nederlandse naam, volksnamen en synoniemen: oca, knolklaverzuring, oxalis, klaverzuring, oka, knolklaver
Plantenfamilie: Oxalidaceae - klaverzuringfamilie
Herkomst van de natuurlijke vorm: Peru , Equador, Peru en Bolivia
Beschikbaarheid: Deze online planten catalogus toont ons assortiment, niet onze voorraad! Vraag naar de beschikbaarheid in onze plantenwinkel
Gebruik: groententuin, keukengerechten, superfoods, kruidentuin volle grond, medicinaal, superkruiden
Beste plantijd: mei, juni
Beste oogsttijd: november
Serre of buitenteelt: buiten
Bloemkleur: geel
Hoogte: 20-40 cm
Standplaats: half schaduw, zon
Vochtigheid: normaal
Bijenlokkend: ja
Hommellokkend: ja
Groenblijvend: nee
Winterhard: nee
Vorstgevoelig: ja, beschermd opkweken alvoor buiten te planten
Toepassing in de keuken: salades, koude gerechten, koken, bakken, frituren, inleggen
Plantdichtheid per m² in volle grond: 7
Prijzen: Onze plantenkwekerij staat nooit stil! Naar behoefte worden onze planten regelmatig bijbemest, bijgeknipt, verjongd en/of verpot. Hier hebben onze tuinplanten hun intussen alom bekend hoge kwaliteit aan te danken. Door deze diverse handelingen kunnen de prijzen op elke moment wijzigen met als belangrijkste prijs criteria de leeftijd en potmaat van de plant. Om deze reden zijn de prijzen van onze planten UITSLUITEND ter plaatse in onze kwekerij te raadplegen. Bedankt voor uw begrip.

Bijenlokkend: ja, bijen zijn echte top bestuivers! Op zoek naar voedsel zorgen bijen nietsvermoedend tijdens het bestuiven voor een mooiere oogst in nabijgelegen fruit- en moestuinen.

Hommellokkend: ja, diverse bloemen zijn absoluut afhankelijk van hommels om bestoven te worden. Hommels schudden de stuifmeelkorrels uit de meeldraden door het trillen van hun borstspieren. 'Buzz pollination' genoemd, vrij vertaald 'zoembestuiving'.

Oxalis tuberosa, in het nederlands knolklaverzuring, is een vorstgevoelig knolgewas dat tot 30 cm hoog wordt en goed in potten te kweken is. Vanaf half mei kan knolklaverzuring buiten staan. Deze plant groeit in zon of halfschaduw, in elke grondsoort die voldoende vochtig is maar niet kletsnat. Oxalis tuberosa heeft groen, klavervormig blad dat met zijn friszure smaak lekker is in een salade, jonge toppen kunnen regelmatig geplukt worden. De lichtzoete knollen kunnen zowel rauw als gekookt, gebakken, gewokt, gefrituurd of geroosterd gegeten worden. Knolklaverzuring maakt pas knollen in de herfst. Het komt er dus op aan de plant zo lang mogelijk in de grond te laten en pas te oogsten vlak voor de eerste vorst. Knollen enkele dagen in de zon leggen na de oogst geeft een zoetere smaak.

Wens je populaire soorten superfoods te kopen? Op zoek naar plantjes van oca / knolklaverzuring ? Voor meer informatie over deze 'superfood' plantjes voor in de moestuin zoals Oxalis tuberosa bent u van harte welkom in onze kruidenkwekerij te Zwevegem. De beschikbaarheid van de oca / knolklaverzuring in onze kruidenkwekerij te Zwevegem is afhankelijk van verschillende factoren zoals de weersomstandigheden, kiemkracht van de kruidenzaden of beworteling van de stekjes. De Oxalis tuberosa is te koop rechtstreeks vanuit ons plantencentrum zo lang onze voorraad kruidenplanten strekt. De startdatum van onze bloemen, groente- en kruidenplantenverkoop is ergens vanaf half maart, begin april. De exacte startdatum zal aangeven worden bovenaan de pagina 'SUPERFOODS' in deze online catalogus.

Let op! Met het gebruik van sommige kruiden moet je uitkijken als je zwanger bent, tijdens het zogen, indien u medicijnen neemt of bij kinderen onder de 2 jaar. Alvorens u de Oxalis tuberosa intens gebruikt dient u contact op te nemen met een voedingsdeskundige of een gekwalificeerde arts voor medisch advies.