• beste-superfoods-planten.jpg

mierikswortel (Armoracia rusticana)

mierikswortel (Armoracia-rusticana)
Photo courtesy of: Henk Lic. Sc.
Vlinder lokkend: ja
Bijen lokkend: ja
Standplaats half schaduw, zon
Standplaats half schaduw, zon
Nederlandse naam, volksnamen en synoniemen: mierikswortel
Plantenfamilie: Brassicaceae - kruisbloemenfamilie
Herkomst van de natuurlijke vorm: vochtige gebieden in Zuidoost-Europa tot West-Azië
Beschikbaarheid: Deze online planten catalogus toont ons assortiment, niet onze voorraad! Vraag naar de beschikbaarheid in onze plantenwinkel
Beste plantijd: februari, maart, april, mei, juni, juli, augustus, september, oktober, november
Beste oogsttijd: januari, februari, september, oktober, november, december
Bloemkleur: wit
Geurend: ja
Hoogte: 100-120 cm
Standplaats: half schaduw, zon
Vochtigheid: vochtig
Vlinderlokkend: ja
Bijenlokkend: ja
Snoeien: Net voor de winter of net na de winter
Groenblijvend: nee
Winterhard: goed winterhard
Toepassing in de keuken: pikante sauzen, marinades, vlees- en visgerechten
Plantdichtheid per m² in volle grond: 6
Prijzen: Onze plantenkwekerij staat nooit stil! Naar behoefte worden onze planten regelmatig bijbemest, bijgeknipt, verjongd en/of verpot. Hier hebben onze tuinplanten hun intussen alom bekend hoge kwaliteit aan te danken. Door deze diverse handelingen kunnen de prijzen op elke moment wijzigen met als belangrijkste prijs criteria de leeftijd en potmaat van de plant. Om deze reden zijn de prijzen van onze planten UITSLUITEND ter plaatse in onze kwekerij te raadplegen. Bedankt voor uw begrip.

Vlinderlokkend: ja, vlinders roepen beelden op van zonneschijn, warmte en kleur en zijn dé indicatoren van een gezonde biodiversiteit.

Bijenlokkend: ja, bijen zijn echte top bestuivers! Op zoek naar voedsel zorgen bijen nietsvermoedend tijdens het bestuiven voor een mooiere oogst in nabijgelegen fruit- en moestuinen.

Armaracia rusticana kennen we in het nederlands als mierikswortel. Deze sterke, meerjarige, winterharde plant wordt 90 tot 125 cm hoog en groeit in zon of halfschaduw op een vochtige, humusrijke, goed doorlatende bodem die rijk is aan organisch materiaal. De plant wortelt diep en vraagt om losse grond. Mierikswortel heeft in een rozet groeiend, groot, langwerpig, gerimpeld blad en bloeit soms in mei en juni met witte bloempjes. Van Armaracia rusticana wordt voornamelijk de wortel gebruikt. Deze heeft een sterke, pikante smaak en wordt geoogst in de herfst, na het afsterven van de bladeren. Uit elk stukje wortel dat in de grond blijft zitten, kan een nieuwe plant groeien. Geef mierikswortel daarom een plek in de tuin waar dat niet ongewenst is.

Wens je populaire soorten superfoods te kopen? Op zoek naar plantjes van mierikswortel ? Voor meer informatie over deze 'superfood' plantjes voor in de moestuin zoals Armoracia rusticana bent u van harte welkom in onze kruidenkwekerij te Zwevegem. De beschikbaarheid van de mierikswortel in onze kruidenkwekerij te Zwevegem is afhankelijk van verschillende factoren zoals de weersomstandigheden, kiemkracht van de kruidenzaden of beworteling van de stekjes. De Armoracia rusticana is te koop rechtstreeks vanuit ons plantencentrum zo lang onze voorraad kruidenplanten strekt. De startdatum van onze bloemen, groente- en kruidenplantenverkoop is ergens vanaf half maart, begin april. De exacte startdatum zal aangeven worden bovenaan de pagina 'SUPERFOODS' in deze online catalogus.

Let op! Met het gebruik van sommige kruiden moet je uitkijken als je zwanger bent, tijdens het zogen, indien u medicijnen neemt of bij kinderen onder de 2 jaar. Alvorens u de Armoracia rusticana intens gebruikt dient u contact op te nemen met een voedingsdeskundige of een gekwalificeerde arts voor medisch advies.