fbpx
  • beste-superfoods-planten.jpg

salie (Salvia officinalis)

salie (Salvia-officinalis)
Photo courtesy of: Henk Lic. Sc.
Vlinder lokkend: ja
Bijen lokkend: ja
Hommel lokkend: ja
Standplaats half schaduw, zon
Standplaats half schaduw, zon
Groenblijvend: ja
Nederlandse naam, volksnamen en synoniemen: echte salie, tuinsalie
Plantenfamilie: Lamiaceae - lipbloemenfamilie
Herkomst van de natuurlijke vorm: Middellandse Zeegebied
Beschikbaarheid: Deze online planten catalogus toont ons assortiment, niet onze voorraad! Vraag naar de beschikbaarheid in onze plantenwinkel
Gebruik: keukengerechten, superfoods, kruidentuin volle grond, kruidentuin op je terras of balkon (in potten), medicinaal, superkruiden
Beste plantijd: januari, februari, maart, april, mei, juni, juli, augustus, september, oktober, november, december
Beste oogsttijd: januari, februari, maart, april, mei, juni, juli, augustus, september, oktober, november, december
Bloemkleur: blauw
Hoogte: 60-80 cm
Standplaats: half schaduw, zon
Vochtigheid: droog
Vlinderlokkend: ja
Bijenlokkend: ja
Hommellokkend: ja
Snoeien: jaarlijks, lichtjes insnoeien na de winter net voordat de plant terug begint te groeien, opgelet, knip niet té diep in het houterige gedeelte
Groenblijvend: ja
Winterhard: goed winterhard
Toepassing in de keuken: vleesgerechten, gebakken vis, paling, gebraad en in stoofschotels
Plantdichtheid per m² in volle grond: 7
Prijzen: Onze plantenkwekerij staat nooit stil! Naar behoefte worden onze planten regelmatig bijbemest, bijgeknipt, verjongd en/of verpot. Hier hebben onze tuinplanten hun intussen alom bekend hoge kwaliteit aan te danken. Door deze diverse handelingen kunnen de prijzen op elke moment wijzigen met als belangrijkste prijs criteria de leeftijd en potmaat van de plant. Om deze reden zijn de prijzen van onze planten UITSLUITEND ter plaatse in onze kwekerij te raadplegen. Bedankt voor uw begrip.

Vlinderlokkend: ja, vlinders roepen beelden op van zonneschijn, warmte en kleur en zijn dé indicatoren van een gezonde biodiversiteit.

Bijenlokkend: ja, bijen zijn echte top bestuivers! Op zoek naar voedsel zorgen bijen nietsvermoedend tijdens het bestuiven voor een mooiere oogst in nabijgelegen fruit- en moestuinen.

Hommellokkend: ja, diverse bloemen zijn absoluut afhankelijk van hommels om bestoven te worden. Hommels schudden de stuifmeelkorrels uit de meeldraden door het trillen van hun borstspieren. 'Buzz pollination' genoemd, vrij vertaald 'zoembestuiving'.

Salvia officinalis, in het nederlands salie, is een wintergroene, aromatische halfheester die tot 70 cm hoog wordt. Deze mooie plant heeft langwerpig ovaal, grijsgroen, viltig blad en bloeit van juni tot augustus met lichtpaarsblauwe bloemen. Salie kweek je best op een voedselrijke, kalkrijke, goed doorlatende, eerder droge bodem en op een warme, zonnige plek. Deze plant verdraagt geen natte winterbodem en mag wat beschutting hebben tegen koude wind. Als salie kan groeien onder die omstandigheden is de plant goed winterhard. Blad en bloemen van Salvia officinalis zijn eetbaar en hebben medicinale eigenschappen. Salie is een mooie sierplant, die je ook in een pot kan kweken. Blad voor vers gebruik is op elk tijdstip oogstbaar, om te drogen wordt het geplukt voor de bloei. Bijen, vlinders en hommels houden van Salvia officinalis.

Wens je populaire soorten superfoods te kopen? Op zoek naar plantjes van salie ? Voor meer informatie over deze 'superfood' plantjes voor in de moestuin zoals Salvia officinalis bent u van harte welkom in onze kruidenkwekerij te Zwevegem. De beschikbaarheid van de salie in onze kruidenkwekerij te Zwevegem is afhankelijk van verschillende factoren zoals de weersomstandigheden, kiemkracht van de kruidenzaden of beworteling van de stekjes. De Salvia officinalis is te koop rechtstreeks vanuit ons plantencentrum zo lang onze voorraad kruidenplanten strekt. De startdatum van onze bloemen, groente- en kruidenplantenverkoop is ergens vanaf half maart, begin april. De exacte startdatum zal aangeven worden bovenaan de pagina 'SUPERFOODS' in deze online catalogus.

Let op! Met het gebruik van sommige kruiden moet je uitkijken als je zwanger bent, tijdens het zogen, indien u medicijnen neemt of bij kinderen onder de 2 jaar. Alvorens u de Salvia officinalis intens gebruikt dient u contact op te nemen met een voedingsdeskundige of een gekwalificeerde arts voor medisch advies.